Portretten van boeiende Leuvenaars, zeg maar onze "Leuvengenoten".
Deze portretten en interviews verschenen eerder in de krant 'LeuvenActueel', het magazine 'Handelen' en 'Rondom'
Marcel Duhamel & ploeg van Digame
Vele Leuvenaars kennen de weg naar Digame aan de Lei, de speciaalzaak voor digitale technologie. Niet enkel het ruime aanbod kunnen de klanten bekoren, maar evenzeer, of vooral, de bijzondere klantvriendelijkheid van het hele team. Op vraag van 'Handelen' zocht Leuvensgenieter de twee gedreven – doch bescheiden - zaakvoerders op, echtpaar Marcel Duhamel en Annemie Lannoy.
>> Het volledige artikel lees je hier
>> Het volledige artikel lees je hier
De Leuvense marktleiders
Een bruisende handelsstad als Leuven kan tellen op heel wat mensen die achter de schermen werken. Maak kennis met Paul De Smet en Lea Verstegen, beiden werkzaam op de Afdeling Economie en Handel. Met deze deskundigen voor de markten sprak Leuvensgenieter af op de …, ja inderdaad, de Leuvense vrijdagmarkt. Lea en Paul voelen zich daar duidelijk als een vis in het water. De marktkramers én de Leuvenaars verwelkomen hen met open armen.
>> Het volledige interview lees je hier
>> Het volledige interview lees je hier
De ploeg van 'MeerMechelse'
Een klein, dynamisch groepje handelaars van het tweede deel van de Mechelsestraat zit geregeld samen om te praten over hun geliefde wijk, waar ze werken én wonen. Het zijn Stéphane Godfroid (Convento), Sarah Vervoort&Jan Lambrichts (Brasserie Absolut), Riet Buvens (Opus II) en Tiffany Van Esch (Studio adjectif). Samen vormen ze ‘MeerMechelse’, immers: “De Mechelsestraat is daar en ginder is nog meer”.
>> Het volledige artikel lees je hier
>> Het volledige artikel lees je hier
Tony Vanhassel neemt afscheid van het Peperkoeken Huizeke
Het Peperkoeken Huizeke in de Tiensestraat is niet meer. Zaakvoerder Tony Vanhassel stuurde een afscheidsberichtje waar we niet ongevoelig voor waren. Dit prozaïsch stukje vroeg om meer duiding. Het werd een boeiend, intiem én ontnuchterend gesprek over het leven als kleine zelfstandige in Leuven. Het is niet overal en altijd ‘glamour en glitter’. Of hoe ondernemen, passie en sociale armoede hand in hand kunnen gaan.
>> Het volledige artikel lees je hier
>> Het volledige artikel lees je hier
Luc Vander Velpen, zaakvoerder De Kleine Johannes
De kinder- en jeugdboekhandel De Kleine Johannes in de Tiensestraat is herrezen. De nieuwe zaakvoerder, Luc Vander Velpen is verre van een onbekende in het (Leuvens) boekenmilieu. Maar dat maakt de overname – in de huidige ‘boekhandels-crisis’ – niet minder evident. Een sprong in het duister of een berekend risico? In opdracht van 'Handelen' legde Leuvensgenieter het hem voor en kreeg – naast relevante antwoorden – een goed gevoel bij deze trotse Leuvense handelaar.
>> Het volledige interview vind je hier
>> Het volledige interview vind je hier
De Leuvense groendienst, tot uw dienst
De lente is officieel in het land, er breken drukke tijden aan voor de Leuvense groendienst: snoeien, onkruid bestrijden, zwerfvuil aanpakken, gazon maaien, … Wat betekent de groendienst voor een stad als Leuven? Kan je als handelaar bij hen terecht? Handelen zocht dit voor u uit, en nog veel meer … Tijdens een fijn gesprek met Jan Vandyck, directeur groenbeheer, werden we ingewijd in de wondere wereld van de ‘mannen met de groene vingers’.
>> Lees hier het volledige artikel
>> Lees hier het volledige artikel
Jozef De Witte: warm hart, koel hoofd
In Leuven is hij zelf een goed ingeburgerde (West-Vlaamse) migrant. Beroepshalve krijgt hij dagelijks te maken met de groeipijnen van een samenleving die in vele opzichten diverser is dan in zijn jeugdjaren. Verschillende culturen, leeftijden of geaardheden rekenen op “zijn” centrum om hun gerechtigde plaats in de samenleving te veroveren. Hij staat hen bij zoals hij is: realistisch, gedreven, minzaam en gewetensvol. Voor Leuvensgenieter, in opdracht van 'LeuvenActueel', zette Jozef De Witte zijn hart open.
>> Het volledige interview vind je hier
Kolet Janssen, geboren schrijfster en overtuigd Leuvenaar
Kolet Janssen gaf tot 2006 godsdienstles in het middelbaar onderwijs te Tienen. Sindsdien is ze voltijds bezig met schrijven en met het geven van lezingen en workshops. Een portret van deze charmante jeugdauteur, voor wie het wonen en werken in Leuven een zaligheid is.
>> Het volledige portret vind je hier
Liliane Versluys, geëngageerde kunstenares en advocate
De Leuvense advocate en beeldhouwster Liliane Versluys stelt haar tuin én hart open voor Leuvensgenieter. Meer hebben we niet nodig om te komen tot een boeiend gesprek, met dito vrouw, over cultuur en advocatuur én over de verhouding tussen beiden. We leren hoe ze altijd haar hersenpan gebruikt, soms voor de wereld, soms voor zichzelf.
>> Het volledige portret vind je hier
>> Het volledige portret vind je hier
Patrick Develtere, wereldburger in Leuven
De West-Vlaming Patrick Develtere staat nu bijna drie jaar aan het hoofd van het ACW, Vlaanderens grootste koepel van werknemersorganisaties . Het waren ontegensprekelijk turbulente jaren. Maar we laten Dexia en Arco voor één keer links liggen en zoeken de mens achter de voorzitter. Het wordt een gesprek met een voluntaristische, doch bedachtzame man over ontwikkelingssamenwerking, het belang van de sociale organisaties én de troeven van Leuven(aars).
>> Het volledige portret vind je hier
>> Het volledige portret vind je hier
Luc Appermont, 40 jaar TV-icoon
Reeds vier decennia lang genieten we van de aimabele presentatiestijl van Luc Appermont. Als televisie-icoon zet hij zijn gasten in de schijnwerpers, zoals het een perfecte gastheer betaamt. Op vraag van 'LeuvenActueel' - en voor Leuvensgenieter - wisselt hij uitzonderlijk van rol en vertelt vrijuit over zijn boeiende televisiecarrière én zijn band met Leuven.
>> Het volledige portret vind je hier
>> Het volledige portret vind je hier
Stéphane Godfroid, talentvolle duizendpoot
Het was van bij het begin van het interview al heel snel duidelijk dat Stéphane Godfroid zeer moeilijk te vatten zou zijn ‘in een notendop’. Hij heeft gewoon te veel bezigheden, interesses en passies: wijn, antiek, muziek, cultuur, journalistiek… Dit leverde een boeiend gesprek op, vol anekdotes over toevallige ontmoetingen en ‘on-the-spot’ beslissingen. Een verrijking voor Leuven, zo zal blijken.
>> Het volledige portret vind je hier
>> Het volledige portret vind je hier
Nathalie Arteel, gepassioneerde zakenvrouw
Het Leuvense ‘Pennenhuis Arteel’ is een begrip in de stad én er buiten. Het is een familiebedrijf dat beschouwd mag worden als één van de belangrijkste koplopers inzake relatiegeschenken en gegraveerde awards, trofeeën en stempels. Maar de Arteel Group adviseert ook bedrijven rond arbeidsvreugde bij de werknemers. Maak kennis met Nathalie Arteel, een zakenvrouw met het hart op de juiste plaats.
>> Het volledige portret vind je hier
>> Het volledige portret vind je hier
Kathy Pauwels, Leuvense prinses
Bij het horen van de naam Kathy Pauwels, volgen er vaak associaties met koningshuis, glamour en glitter. Als anker van het VTM-programma ‘Royalty’ is dat ook niet echt vreemd. Speciaal voor LeuvenActueel gunt ze ons ook een inkijk in haar ‘echte’ leven, onder meer als inwoner van Leuven en mama van een tienerzoon. Het gesprek was openhartig, boeiend en gezellig, zoals Kathy zelf.
>> Klik hier voor het volledige artikel
Katlijn Malfliet, strijdvaardige decaan
Katlijn Malfliet vond het heel bijzonder dat ze geïnterviewd werd door een voormalige studente van haar. Na al die jaren blijft haar gedrevenheid intact, alsook haar passie voor Oost-Europa én het gelijke kansenbeleid. Het gesprek met deze eerste vrouwelijke decaan aan de KULeuven was even boeiend als haar colleges.
>> Hier lees je het volledige artikel
Peter Tom Jones, geëngageerd wetenschapper
De stad Leuven begon in februari 2012 met de opmaak van plannen om tegen 2030 klimaatneutraal te worden. Met dit project slaan de stad Leuven, de KU Leuven, bedrijven & organisaties de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat Leuven tegen 2030 netto geen CO2 meer uitstoot. LeuvenActueel sprak met Peter Tom Jones, de drijvende kracht achter dit project, over de betekenis hiervan voor Leuven én de Leuvenaars. Zijn recente beslissing om als voorzitter uit het managementteam van het project te stappen, gaf het gesprek een onverwachte - doch boeiende - extra dimensie.
>> Hier lees je het volledige interview
>> Hier lees je het volledige interview
Mil Berbe, horecaman in hart en nieren
Zeggen dat Mil Berbe (57) een Leuvense horeca-man in hart en nieren is, is een understatement. Na een tocht langs de Nachtuil, Beluga, de Blauwe Zon, de Blauwe Maan en Lavendelblauw, is hij sinds 2011 chef-kok en uitbater van het Italiaanse restaurant ‘Villa San Martino’ in Oud-Heverlee. Een man van weinig woorden, maar met des te meer keukentalent en nuchtere zakelijkheid.
>> Klik hier voor het volledige interview
Fred Brouwers, muzikale omnivoor
Een interview afnemen van de muzikale omnivoor Fred Brouwers vormt een totaalbeleving: zijn stem, zijn taalvirtuositeit, zijn anekdotische vertelstijl, zijn charmante persoonlijkheid, … Alles zit juist. Dit is het relaas van een man die naar eigen zeggen ‘altijd al kon doen wat hij wilde’.
>> Hier lees je het volledig interview
Liebrecht Vanbeckevoort, muzikaal multitasker
Zij die denken dat topmuzikanten hoog in hun ivoren toren zitten, afgeschermd van het echte leven, kennen Liebrecht Vanbeckevoort nog niet. Deze 28-jarige – ingeweken – streekgenoot is reeds enkele jaren voortrekker van een nieuwe generatie Belgische pianisten. Naast topmuzikant is Liebrecht ook papa van twee jonge kindjes, echtgenoot, sporter en levensgenieter… Maak kennis met deze talentvolle én sympathieke multitasker.
>> Klik hier voor het volledige artikel
Machteld Libert
Machteld Libert verontschuldigt zich tijdens het gesprek: “als interviewer ben ik goed, als geïnterviewde minder”. Het is inderdaad zo dat ze honderduit vertelt en
daardoor af en toe de vragen vergeet.
Maar wie klaagt daar nu over, als je tegenover een warme en enthousiaste persoonlijkheid zit!
>> Lees hier het volledig interview
Zuster Jeanne Devos
Je hebt zo van die ontmoetingen die blijven nazinderen, gesprekken die nooit lang genoeg kunnen duren en personen waarvoor je een grenzeloos respect voelt. Dat geldt zeker voor zuster Jeanne Devos, een vrouw met een missie en het hart op de juiste plaats. Een vrouw ook die het leven van vele mensen ingrijpend heeft veranderd. In haar nabijheid ontdek je dat naastenliefde geen oubollig begrip is, maar een indrukwekkende krachtbron.
Jeanne Devos is een geboren Kortenaakse, die woont en werkt in India, maar officieel is ze een Leuvense. Ze behoort tot de congregatie van de Zusters van de Jacht, die hun hoofdzetel in Heverlee hebben. Hier – in deze oase van rust - hadden we dan ook afgesproken voor het gesprek, en we waren niet alleen … In het kleine vergaderzaaltje was het een komen en gaan van journalisten, fotografen, KULeuven-staf, vrienden…
>> Lees hier het volledige portret
Jeanne Devos is een geboren Kortenaakse, die woont en werkt in India, maar officieel is ze een Leuvense. Ze behoort tot de congregatie van de Zusters van de Jacht, die hun hoofdzetel in Heverlee hebben. Hier – in deze oase van rust - hadden we dan ook afgesproken voor het gesprek, en we waren niet alleen … In het kleine vergaderzaaltje was het een komen en gaan van journalisten, fotografen, KULeuven-staf, vrienden…
>> Lees hier het volledige portret
Siona Ven, charmante slagersvrouw
Dat de Leuvense Siona Ven door Libelle werd verkozen tot vrouw van het jaar, is - behalve voor haarzelf - geen verrassing. Een verdienste die wonderwel past bij Siona.
Siona was er vroeger rotsvast van overtuigd dat ze een sportcarrière zou uitbouwen: “Maar uiteindelijk ben ik afgestudeerd met een diploma fiscaliteit. En daarna ben ik mijn beenhouwer tegengekomen (lacht).” In 2001 namen Siona en haar echtgenoot Filip de slagerszaak over van haar schoonouders. Siona stelde wel haar voorwaarde: eerst kinderen! “Ik hoorde van mijn schoonmoeder horrorverhalen dat de beenhouwersknechten de kindjes in de winkel voeden met de flessen. Dat zou bij mij niet waar zijn, ik wilde zelf mijn kinderen (op)voeden. Zo hebben we redelijk snel twee kindjes gekregen en ben ik stilaan de slagersstiel beginnen leren.” Siona kende niets van dit vak, maar dankzij de liefde, haar wilskracht en de hulp van haar (schoon)ouders kreeg ze het onder de knie. “Het is kwestie van het te doen en te blijven doen. Het was niet evident, soms ook met tranen. Of ik ging even de tuin in om te gillen, wat ik nu nog soms doe als ik het even niet meer zie zitten (lacht).”
>> Lees hier het volledige portret
Siona was er vroeger rotsvast van overtuigd dat ze een sportcarrière zou uitbouwen: “Maar uiteindelijk ben ik afgestudeerd met een diploma fiscaliteit. En daarna ben ik mijn beenhouwer tegengekomen (lacht).” In 2001 namen Siona en haar echtgenoot Filip de slagerszaak over van haar schoonouders. Siona stelde wel haar voorwaarde: eerst kinderen! “Ik hoorde van mijn schoonmoeder horrorverhalen dat de beenhouwersknechten de kindjes in de winkel voeden met de flessen. Dat zou bij mij niet waar zijn, ik wilde zelf mijn kinderen (op)voeden. Zo hebben we redelijk snel twee kindjes gekregen en ben ik stilaan de slagersstiel beginnen leren.” Siona kende niets van dit vak, maar dankzij de liefde, haar wilskracht en de hulp van haar (schoon)ouders kreeg ze het onder de knie. “Het is kwestie van het te doen en te blijven doen. Het was niet evident, soms ook met tranen. Of ik ging even de tuin in om te gillen, wat ik nu nog soms doe als ik het even niet meer zie zitten (lacht).”
>> Lees hier het volledige portret
Wim De Vilder, VRT-journalist
Elke avond hebben we het genoegen Wim De Vilder in onze huiskamer te mogen begroeten. Als nieuwsanker van de VRT is hij uitgegroeid tot een heuse ‘BV’. Met de ‘B’ van boeiend én bescheiden, zo blijkt na een aangenaam gesprek.
Hoe zou je ‘ten huize De Vilder’ omschrijven?
“Ik ben geboren in Leuven, maar ben getogen in Tervuren. Mijn ouders wonen nu nog steeds in deze mooie groene gemeente. Ik heb slechts één broer, maar tal van neven en nichten. Ik kom ook uit een echt ‘onderwijsnest’: mijn ouders waren beide onderwijzers, evenals al hun broers en zussen. In mijn huidige job als journalist zit wel die link met het lesgeven, als ik probeer de nieuwsfeiten in een context te plaatsen en uit te leggen."
>> Lees hier het volledige interview
Hoe zou je ‘ten huize De Vilder’ omschrijven?
“Ik ben geboren in Leuven, maar ben getogen in Tervuren. Mijn ouders wonen nu nog steeds in deze mooie groene gemeente. Ik heb slechts één broer, maar tal van neven en nichten. Ik kom ook uit een echt ‘onderwijsnest’: mijn ouders waren beide onderwijzers, evenals al hun broers en zussen. In mijn huidige job als journalist zit wel die link met het lesgeven, als ik probeer de nieuwsfeiten in een context te plaatsen en uit te leggen."
>> Lees hier het volledige interview
Steven Wielandts, pastoor in Vlierbeek
Een priester die nog ver van zijn pensioengerechtigde leeftijd zit? Ze worden stilaan schaars, maar in Vlierbeek (Kessel-Lo) vind je er nog één. Steven Wielandts is er geboren en getogen en voelt er zich helemaal in zijn sas. Deze dynamische veertiger weet met zijn volkse stijl jong en oud aan te spreken en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zondag na zondag aardig wat volk trekt naar zijn mooie abdijkerk. Maar eigenlijk is dat parochiewerk slechts een klein deel van zijn immer aangroeiende reeks kerkelijke opdrachten. Stof genoeg dus voor een gesprek met deze goedlachse priester van bij ons.
>> Lees hier het volledige portret
>> Lees hier het volledige portret
Eddy Brasseur, authentieke schoenmaker
Wie ooit een encyclopedie over de Leuvenaars wil schrijven, mag in geen geval aan ‘Den Eddy’ voorbij gaan. Als schoenmaker vertegenwoordigt hij een uitstervend ras, als zaakvoerder evenzeer. Want wie kent de voornamen van zijn klanten, neemt even de tijd voor een praatje met een bijhorend drankje en blijft steeds joviaal? Een stukje lokale folklore om te koesteren, zoveel is zeker.
Een vroege doordeweekse ochtend aan de Diestsesteenweg te Kessel-Lo. In de schoenmakerij van Eddy Brasseur is er geen tijd om stilaan op gang te komen. De mensen blijven binnenstromen, met schoenen, handtassen of andere lederwaren onder hun arm en verwachten dat Eddy hen een oplossing biedt. “Al 28 jaar zit ik in het vak en mijn klanten zijn nog steeds even tof gebleven”. Op zijn vijftigste is Eddy meer dan ooit vastberaden om door te gaan met wat hij bezig is: “Goed werk leveren aan een redelijke prijs, én met de glimlach. Ik zal er niet rijk van worden, maar dat is ook nooit mijn bedoeling geweest”.
>> Lees hier het volledige portret
Een vroege doordeweekse ochtend aan de Diestsesteenweg te Kessel-Lo. In de schoenmakerij van Eddy Brasseur is er geen tijd om stilaan op gang te komen. De mensen blijven binnenstromen, met schoenen, handtassen of andere lederwaren onder hun arm en verwachten dat Eddy hen een oplossing biedt. “Al 28 jaar zit ik in het vak en mijn klanten zijn nog steeds even tof gebleven”. Op zijn vijftigste is Eddy meer dan ooit vastberaden om door te gaan met wat hij bezig is: “Goed werk leveren aan een redelijke prijs, én met de glimlach. Ik zal er niet rijk van worden, maar dat is ook nooit mijn bedoeling geweest”.
>> Lees hier het volledige portret
Goedeley Devroy, VRT-journaliste
Een doorwinterde journaliste zelf interviewen, het lijkt een ondankbare taak. Maar niet zo bij Goedele Devroy, Wetstraatjournaliste bij de VRT, geboren en getogen in het Leuvense én een fijne gesprekspartner.
Goedele Devroy studeerde Germaanse filologie aan de KULeuven en bleef daarna verbonden aan de universiteit als assistent Taalkunde. “Vermits ik na het afstuderen nog geen concrete plannen had, en het economisch ook niet zo een gunstige periode was voor afgestudeerden, was ik blij met deze job. Ik wist toen enkel wat ik zeker niet wou doen: les geven in het middelbaar onderwijs.” Na een vroegtijdige afbreuk van haar doctoraat (“dit was echt niet mijn ding”), bleef ze nog halftijds aan de slag aan de KULeuven. Dit combineerde ze met een andere halftijdse job aan de VRT: het nieuws voorlezen en luchtige berichten maken op Studio Brussel. Maar het beviel haar wel: “De jeugdige jongerenzender was zo een andere wereld dan de strenge, ernstige universiteit. Hier had ik korte nieuwsfeiten die ik opvolgde, geen oneindig lange theoretische materie zoals in de academische wereld.”
>> Lees hier het volledige portret
Goedele Devroy studeerde Germaanse filologie aan de KULeuven en bleef daarna verbonden aan de universiteit als assistent Taalkunde. “Vermits ik na het afstuderen nog geen concrete plannen had, en het economisch ook niet zo een gunstige periode was voor afgestudeerden, was ik blij met deze job. Ik wist toen enkel wat ik zeker niet wou doen: les geven in het middelbaar onderwijs.” Na een vroegtijdige afbreuk van haar doctoraat (“dit was echt niet mijn ding”), bleef ze nog halftijds aan de slag aan de KULeuven. Dit combineerde ze met een andere halftijdse job aan de VRT: het nieuws voorlezen en luchtige berichten maken op Studio Brussel. Maar het beviel haar wel: “De jeugdige jongerenzender was zo een andere wereld dan de strenge, ernstige universiteit. Hier had ik korte nieuwsfeiten die ik opvolgde, geen oneindig lange theoretische materie zoals in de academische wereld.”
>> Lees hier het volledige portret